Godt at tænke på

1. Hold dig til det, der fungerer

Det kan være fristende at prøve nye modeller en gang imellem. Men har du fundet noget, der virker, så hold fast i den bold. Der er en grund til, at verdenseliten sjældent skifter bolde

2. Prioriter nærspillet, når du vælger en bold

Mange tror, at den bedste bold er den, der går længst. Men det er oftest i nærspillet, man kan spare flest slag. Udgå fra nærspillet, når du vælger, hvilken golfbold du skal spille med.

3. Find den følelse, du trives med

At trives med sin golfbold er det absolut vigtigste. Uanset hvor godt bolden har præsteret i de mest avancerede tests, skal man trives med sin bold, for at det skal virke. Hvis man kan lide en virkelig blød følelse, så vælg en ekstra blød bold. Hvis man foretrækker en lidt fastere følelse ved impact, så vælg en lidt hårdere bold

Fire forskellige golfbolde

Forskellige typer af golfbolde

Der findes flere forskellige boldtyper. Tourbolde har den højeste præstation, og derefter findes der flere prisvenlige alternativer.

Tourbolde

Det er de absolut bedste golfbolde. Tourbolde har et blødt urethanskall og en verdensklasse præstation. Det er tourbolde, som profferne altid spiller med. Der findes også blødere versioner af tourbolde, der er designet til golfspillere med lavere svinghastigheder.
- Tourbolde for dig, der vil spille med det bedste af det bedste

TaylorMade TP5 PixTitleist Pro V1Kirkland Performance +

• TaylorMade TP5

- Ekstrem præstation og blød følelse

• Titleist Pro V1

- Verdens mest populære golfbold

• Kirkland Performance +

- Masser af spin og dejlig følelse

Tourbolde med ekstra blød følelse

- Passer til dig, der ønsker den blødeste mulige følelse kombineret med den bedste præstation

TaylorMade Tour ResponseSrixon Q-Star TourTitleist AVX

• TaylorMade Tour Response

- TaylorMades blødeste tourbold

• Srixon Q-Star Tour

- Ekstra blød og tourpræstation

• Titleist AVX

- Titleist's blødeste tourbold

Premiumbolde

Prisvenlige golfbolde med meget høj præstation. Premiumbolde er kategorien lige bag tourbolde. Den største forskel i forhold til tourbolde er skallen. Premiumboldes skal er lavet af ionomer-baserede materialer. Mange af de mest populære golfbolde findes i denne kategori.
- Premiumbolde til dig, der søger prisvenlige golfbolde med høj præstation

Callaway SupersoftTitleist Tour SoftWilson Duo Soft +

• Callaway Supersoft

- Succesbold med utrolig blød følelse

• Titleist Tour Soft

- Ægte præstation, bedre resultater

• Wilson Duo Soft +

- Høj boldflugt og blød følelse

Distancebolde

Golfbolde, der går både langt og lige, til virkelig gode priser. Der findes både bløde og hårdere varianter af afstandsbolde. Hvad de har til fælles, er fuldt fokus på længde og lavere spin for mere lige slag.
- Afstandsbolde perfekt for dig, der ønsker meget længde og lige slag til en rigtig god pris

Pinnacle RushTaylorMade Distance +Callaway Warbird

• Pinnacle Rush

- God følelse og meget længde i hvert slag

• TaylorMade Distance +

- Eksplosiv distance og lige slag

• Callaway Warbird

- Udviklet til at flyve langt

Kvindebolde

- Golfbolde specielt tilpasset til damer. Damebolde er ekstra bløde golfbolde fremstillet til lavere svinghastigheder.

Precept LaddieBridgestone E6 Lady47

• Precept Laddie

- Blød kvindebold som flyver meget langt

• Bridgestone E6 Lady

- Damebold med fantastisk længde

• Srixon Soft Feel Lady

- Fantastisk blød damebold

Golfbolde for begyndere

Det er ikke kun de professionelle, der drager fordel af perfekt konstruerede golfbolde med fremragende kontrol. De bedste golfbolde er designet til at give maksimal kontrol og præstation i alle slag. Ekstra bløde golfbolde kan være et godt valg for begyndere med en lavere svinghastighed.

Prisvenlige golfbolde

Som nybegynder mister man oftest flere bolde pr. runde, så det kan være smart at kigge på de mest prisvenlige golfbolde. I kategorien billige golfbolde findes der mange gode alternativer til meget fordelagtige priser. Der findes både specifikke mærkemix og helt blandede golfbolde til virkelig lave priser.

Hvad er forskellen mellem forskellige golfbolde?

Der findes hundreder af forskellige modeller af golfbolde, men det, der primært adskiller dem, er spin, følelse og design.

Spin

Den største forskel mellem forskellige golfbolde er, hvor meget de spinner. Høj spin giver øgede muligheder for kontrol, så man nemmere kan stoppe bolden på greenen. Professionelle spiller altid med bolde med meget spin, og det er også det bedste valg for mange middelgolfspillere. Tourbolde er kategorien med den højeste spin.

Følelse

Det, der bestemmer, om en golfbold føles hård eller blød ved slaget, er boldens kompression. Hvis du foretrækker en blødere følelse, skal du spille med golfbolde med lav kompression. Bolde med lav kompression er meget populære hos spillere med lav svinghastighed.

Design

I dag findes der mange forskellige varianter af farver og farvemønstre på golfbolde. Hvilken farve man foretrækker at spille med, er meget individuelt, og udvalget er enormt. Der findes også mange specielle designs, som f.eks. Callaway Triple Track med sigtelinjer direkte i designet eller TaylorMade Pix, som gør bolden lettere at se og forenkler sigtningen.

Golfboldens konstruktion

En golfbold kan synes enkel, men under overfladen gemmer der sig meget avanceret teknologi. For at forstå, hvorfor golfbolde er designet, som de er, skal vi kigge på de regler, der gælder for golfbolde.
Golf ball size and weight

Golfboldens vægt og størrelse

Grundreglerne for golfbolden er, at den ikke må veje mere end 45,93 gram, og dens diameter skal være mindst 42,67mm. Bolden skal være sfærisk og have et symmetrisk dimplemønster. Der er ingen regler for antallet af dimples, men de fleste golfbolde har mellem 300-450 dimples. Der er også begrænsninger i golfboldens startfart og hvor langt den går, hvilket testes med testudstyr. Golfbolde, der bruges i turneringer, skal testes og godkendes af USGA.

Hvad indeholder en golfbold?

Udfordringen for producenterne er at lave en golfbold, der yder maksimalt, samtidig med at den overholder reglerne. Dette gøres ved at konstruere en eller flere kerner af bløde og elastiske materialer som f.eks. polybutadien (syntetisk gummi). Herefter omsluttes kernen med et skal af urethan eller ionomer.
Pro V1x yellow TaylorMade TP5

Urethaneskal - Tourbolde

Antallet af kerner, antallet af dimpels og endda golfboldens farve kan variere mellem forskellige tourbolde. Men hvad alle tourbolde har til fælles er skallen. Urethane er et meget blødt materiale med høj friktion, som giver golfbolden en utrolig spin, når den møder grooves i wedges. Et must for at maksimere kontrol i nærspillet. Alle professionelle spillere rundt om i verden spiller kun med urethane golfbolde.

Hvem bør spille med golfbolde med urethaneskal?

- Dem, der vil have den bedste præstation
Callaway ERC Soft Titleist Tour Soft

Golfbolde med ionomerskal

Alternativet til urethan hedder ionomer. Et holdbart materiale, der bruges i tynde lag for at omslutte de bløde kerner. Med den høje holdbarhed af ionomer finder man ofte de blødeste kerner inde i disse skaller. Der findes mange forskellige varianter af ionomer, såsom trionomer, surlyn, fusablend osv. Kategorierne premiumbolde, distancebolde og damebolde har en skal af ionomer.

Hvem bør spille med golfbolde med ionomerskal?

- Dem, der søger prisvenlige og gode golfbolde

Forskellige typer af konstruktioner

Stort set alle golfbolde består af en kerne med en eller flere dele og et yderskal. Undtagelsen er visse rangebolde, som er støbt i én solid del.

2-delte golfbolde

En stor solid kerne kombineret med et meget tyndt ionomerskal kendetegner 2-delte golfbolde. Kærnens kompression afgør, hvor hård bolden bliver. En stor kerne med blød kompression giver en meget blød følelse i alle slag, mens en hårdt komprimeret kerne giver en meget fastere følelse.

3-delte golfbolde

Der findes to forskellige typer af 3-delte golfbolde. Dem med ionomerskal og dem med et urethanskal. Præstationerne på de to forskellige varianter varierer meget. Dem med ionomerskal er ofte velbalancerede premiumbolde med en blød følelse og lav spin. Mens dem med urethanskal har tourpræstation, blød følelse og ekstremt god kontrol i nærspillet.

4-delte golfbolde

Professionelles foretrukne bolde af en grund. Kernekonstruktionen i de 4-delte golfbolde kombineret med det bløde urethanskal giver en meget høj spin og kontrol i nærspillet, der er absolut i verdensklasse.

5 og 6-delte golfbolde

Ekstreme golfbolde kan have op til fem eller seks forskellige dele. Disse golfbolde er også store favoritter i den absolutte verdenselite. Ligesom de 4-delte bolde leverer de en enorm spin og evnen til at kontrollere slagene omkring greenen på det højeste mulige niveau.

Hvordan ved man, hvor mange forskellige dele golfboldene består af?

Her på NJGolf finder du information om, hvor mange dele bolden består af, når du besøger hver model.
Held og lykke med jagten på din nye favoritbold